Ολική έκλειψη υπερπανσελήνου 28 Σεπτεμβρίου 2015

yperpanselinos, septemvrios2015, full moon, xrhstos kaskavelis, drakonbook, mamayabooks,

Θα ξεκινήσει ξημερώματα Δευτέρας 28/09 από τις 04:07 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6:23 με κορύφωση στο μέγιστο που θα φτάσει στις 5:47.

Ο όρος υπερπανσέληνος έχει δοθεί αφού η σελήνη σε αυτό το διάστημα του χρόνου διέρχεται στην πιο κοντινή απόσταση από τη γη και η διάμετρός της θα φαίνεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλείψεις.

Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA.

Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν γίνεται τελείως σκοτεινό, αλλά παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, γι’ αυτό πολλοί το ονομάζουν «Ματωμένη Σελήνη».

Όταν η σκιά της Γης καλύψει τη Σελήνη εντελώς, τότε -ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν (υγρασία, θερμοκρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε σκόνη κλπ.), η σκιά της Σελήνης θα αποκτήσει μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο φυσικός μηχανισμός είναι σχετικός με αυτόν που χρωματίζει κόκκινα τα δειλινά.

Σχετικά με την υπερπανσέληνο υπάρχει εκτενής αναφορά μέσα στο βιβλίο Δράκων σε έναν από τους πολύ ωραία δοσμένους συμβολικά μύθους που προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας του Ντα-Ρεν.

yperpanselinos, septemvrios2015, full moon, xrhstos kaskavelis, drakonbook, mamayabooks,

από το μυθιστόρημα
ΔΡΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟ Ι ΓΕΝΝΗΣΗ (mamaya books)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ XVIII ΤΟΞΟΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

Ενα απόσπασμα από τη μυθολογία της Φυλής του Ντα-Ρεν. Η πορεία της Φυλής και η μοίρα της αλλάζει όταν η Πρώτη Μάγισσα ερμηνεύει με ένα δικό της τρόπο μια έκλειψη σελήνης…

…Στη δεύτερη πανσέληνο της άνοιξης, απ’ τις σκηνές του Κχουν-Ναν ακούστηκαν ξανά έπειτα από καιρό οι κραυγές της Ούνα-Μα. Δεν της έδωσαν σημασία, όμως μετά από λίγο, όταν οι άντρες κοίταξαν ψηλά, είδαν μια μαύρη σκιά να κρύβει αργά μα ολοκληρωτικά τη Σελήνη. Πανικός και απελπισία τούς έπιασε, καθώς αυτό ήταν το δεύτερο σημάδι του αφανισμού. Το Κορακοκέφαλο, το πιο μαύρο από τα εννιά κεφάλια του Δαρκούλ, πετάχτηκε μέσα απ’ τη θάλασσα και κατάπιε όλη τη Σελήνη εκείνο το μοιραίο βράδυ, σκοτεινιάζοντας τον νυχτουρανό. Μες στην κοιλιά του Κτήνους ήταν πια η καρδιά της Ενάκα, η Σελήνη, κι εκεί την έβλεπαν να αχνοφέγγει ακόμα καταματωμένη.

drakonbook, drakon, xrhstos kaskavelis, mamayabooks,

Πολλοί πολέμαρχοι στα γόνατα παρακάλεσαν την Ούνα-Μα να φέρει πίσω τη Σελήνη και να ζητήσει συγχώρεση για όλους από την Ενάκα.

«Ακολουθήστε τον πατέρα μου», είπε αυτή, την πρώτη φορά που ξαναμίλησε. Και μόνο όταν ορκίστηκαν να το κάνουν αυτό, πολύ πριν ξημερώσει, η Σελήνη έχασε το κόκκινο χρώμα της, η πιο λεπτή χρυσή φεγγαρόφλουδα ξαναφάνηκε και μετά η στρογγυλή καρδιά της Θεάς ξεπήδησε έξω από την κοιλιά του Δαρκούλ ολόχρυση πάλι. Κι έτσι έμεινε όλο το βράδυ και ποτέ δεν την ξανάκρυψε το Κορακοκέφαλο τις επόμενες νύχτες.

«Έτσι θα χάνεται και θα ξαναγυρίζει η Σελήνη, όπως και η πίστη σας στη Θεά», είπε η Ούνα-Μα.

Πριν καν ξημερώσει, οι άντρες είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: οι περισσότεροι ήθελαν να ακολουθήσουν τον Κχουν-Ναν και την Ούνα-Μα, ενώ οι λιγότεροι παρέμειναν άπιστοι. Τότε ο Κχουν-Ναν σήκωσε το τόξο του και είπε στους υποστηρικτές του ότι όποιος είναι μαζί του θα ρίχνει όπου κι αυτός. Αλλιώς θα πέσει.

yperpanselinos, septemvrios2015, full moon, xrhstos kaskavelis, drakonbook, mamayabooks,

Με το πρώτο βέλος σημάδεψε τον Βορρά και άλλα τουλάχιστον πενήντα βέλη από γενναίους πολεμιστές έσκισαν τον ουρανό προς εκείνη την κατεύθυνση.

Με το δεύτερο βέλος σημάδεψε τον πιο ένθερμο αντίδικό του και πενήντα βέλη έφυγαν μετά από λίγο για να σκίσουν τα στήθια όσων ακόμα έφερναν αντίρρηση.

Και με το τρίτο βέλος ο Κχουν-Ναν σημάδεψε τη δική του…

(η συνέχεια στο βιβλίο)

Ανακάλυψε, Διάβασε, Αγόρασε, Μοιράσου στο drakonbook.gr