ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΔΡΑΚΩΝ

Eδώ μπορείς να προσθέσεις τη δική σου κριτική

 

Ανακάλυψε, Διάβασε, Αγόρασε, Μοιράσου στο drakonbook.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ από το χρήστη Λευτέρη

Το βιβλίο έχει μια ιδιαίτερη δυναμική που ξεκινά από την κοφτή χρήση της γλώσσας και την κινηματογραφική ταχύτητα των διαλόγων και ισορροπεί εξαιρετικά ανάμεσα στο μυθολογικό στοιχείο και στα διαχρονικά πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Πάνω στον βασικό άξονα που είναι η πορεία ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει μέσα στην απόλυτη βαρβαρότητα που ζει τις αρχές του ανθρωπισμού, (αγάπη, προστασία των αδυνάτων, αλτρουισμός), αναπτύσσονται ένα πλήθος από παρακλάδια που επιτρέπουν στο συγγραφέα να θίξει όλα τα διαχρονικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Οι «πολιτικές» αναφορές στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, στη συνεχή διαδικασία επιλογής και εσωτερικού ανταγωνισμού για αρχηγία και επικράτηση το μετατρέπουν από ένα μυθιστόρημα τοποθετημένο –κάπως αυθαίρετα- στις αρχές της 1ης χιλιετηρίδας μΧ, σε ένα διαχρονικό ανάγνωσμα δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα για κάθε είδους σύγχρονους παραλληλισμούς από την πολιτική μέχρι τον επιχειρηματικό κόσμο.

mamayabooks, drakonbook, drakon, xrhstos kaskavelis,
Οι αναφορές στη χρήση του εκπαιδευτικού συστήματος για την επιλογή των «ικανότερων» προκαλεί πάνω στο θέμα της διαφορετικής εκπαιδευτικής αντιμετώπισης των ταλαντούχων παιδιών στη σύγχρονή δυτική κοινωνία. Οι ικανότεροι ξεχωρίζουν από τους άλλους γιατί απλά «μαθαίνουν πιο πολλές ιστορίες» όπως λέει ένας από τους δασκάλους του ήρωα. Παράλληλα με την καθαρά πολιτική του διάσταση ο συγγραφέας θίγει και με κατηγορηματικό τρόπο τη χρήση της θρησκείας και κυρίως του θρησκευτικού φόβου από την πολιτική εξουσία για χειραγώγηση και έλεγχο των λαών.
Η βάρβαρη κοινωνία της Φυλής ξεκινά από την απόλυτη ιδεατά «σοσιαλιστική» εξίσωση όλων που έχουν τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα από καταγωγή και η οποία αρχίζει να καταστρέφεται όταν ουσιαστικά ανακαλύπτει και διαφθείρεται από μια νέα παγκόσμια «καπιταλιστική» δύναμη. Τον πλούτο.
«Γιατί δεν τους πολεμήσαμε;» ρωτά τον αρχηγό της Φυλής απορημένος ο ήρωας όταν ο πρώτος επιστρέφει από μια εκστρατεία.
«Γιατί μας έδωσαν χρυσάφι» απαντά ο Αρχηγός
«Και τι το θέλουμε;» είναι η αποστομωτική απάντηση του ήρωα μεγαλωμένος σε μια φυλή που μπορεί από τη μία να αρπάζει με βία ότι της λείπει αλλά από την άλλη να μοιράζεται με απόλυτο αλτρουισμό ότι έχει.
Ως εικονογραφία το βιβλίο κυριαρχείται από την ωμή, απόλυτη και τελικά αδιέξοδη βία την οποία ο αναγνώστης βιώνει συνεχώς μαζί με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου και από την οποία ποτέ δεν μπορεί να ξεφύγει. Ακόμα και το διάστημα που ο ήρωας ανακαλύπτει και ζει τον έρωτα βιώνεται αγχωτικά σε μια συνεχόμενη προσπάθεια αποφυγής και εξαπάτησης των δικών του ανθρώπων. Ο απαγορευμένος στη φυλή του έρωτας δεν δρα απελευθερωτικά για τον ίδιο αλλά του τονίζει την μοναξιά που νιώθει όλο και περισσότερο στην δική του κοινωνία.
Ο μη εκπαιδευμένος αναγνώστης πιθανόν να βρει το ύφος δύσκολο, εν μέρει «μη πρέπον» και ίσως υπερβολικά αιμοβόρο με εμφανή σκοπό να ενοχλήσει. Μια ενόχληση όμως που την συναντά ο κάθε συνειδητός αναγνώστης από τα βιβλία της ιστορίας μέχρι τα καθημερινά δελτία ειδήσεων όπου παρακολουθεί την διαχρονική μάχη για επικράτηση των αρχών του ανθρωπισμού πάνω στις κάθε είδους βαρβαρότητες.

Λευτέρης

Ανακάλυψε, Διάβασε, Αγόρασε, Μοιράσου στο drakonbook.gr