Γιατί πεθαίνουν τα βιβλία

Όχι δεν πρόκειται να γράψω για την πτώση της αγοράς κλπ. Θα γράψω για τις ιστορίες.

Το δεύτερο βιβλίο μου στη σειρά ΔΡΑΚΩΝ (και το τελευταίο) είναι εδώ:

Διάλεξα ένα απόσπασμα όπου δύο ήρωες του βιβλίου συζητάνε για τα βιβλία.

ΔΡΑΚΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΙΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ L. VANAAN

«Γιατί πεθαίνουν οι ιστορίες, Ευσέβιους;»

Άλλο κι αυτό. Τι να του πω.

«Γιατί είναι ακριβές πολύ. Κοστίζουν».

«Πες μου τι εννοείς».

«Αν δεν την γράψουμε την ιστορία, θα χαθεί. Μα κι αν τη γράψουμε κάποτε, το Μοναστήρι αυτό θα γεμίσει ιστορίες. Θα ’ρθουν νέα βιβλία. Κάποια παλιά θα πρέπει να τα πετάξουμε. Έχω κάψει εγώ ο ίδιος πολλά βιβλία, μοναδικά αντίγραφα, τα τελευταία. Όταν δεν είχαμε χώρο για άλλα βιβλία. Όταν δεν είχαμε ξύλα. Διάλεξα κι έκαψα βιβλία που κανένας δεν είχε ανοίξει για έτη πολλά. Άχρηστα πια. Οι λέξεις τους, δακρυσμένες, άρχισαν να λιώνουν στον πάπυρο και να φεύγουν στον ουρανό. “Δεν μας θέλει κανείς πια σ’ αυτό τον κόσμο”, ήταν οι τελευταίες λέξεις τους, οι άγραφες.

drakwn, vivlio2, metamorfwsh, drakonbook, xrhstos kaskavelhs, mamayabooks,

»Και κάποτε οι μοναχοί θα φύγουν για πάντα από δω. Πείνα, πειρατές ή ό,τι άλλο φέρει ο Θεός, κάποια στιγμή θα ’ρθει το τέλος αυτού του μοναστηριού, ακόμα κι αν είναι σε χιλιάδες χρόνια. Θα πάρουμε μόνο ένα σεντούκι βιβλία, ίσως δύο, αν προλάβουμε».

«Αν είναι καλή η ιστορία μου να τη σώσεις, Ευσέβιους. Υποσχέσου».

«Μα δεν φτάνω εγώ, Ντα-Ρεν. Σκέψου. Πριν φτάσω τα εξήντα μου έτη, αν είμαι πολύ τυχερός, οι πάπυροι αυτοί που γράφουμε σήμερα θα αρχίσουν να λιώνουν και να πεθαίνουν από την υγρασία. Αν δεν γεννήσουν τα ολόιδια παιδιά τους, δεν ζουν τα βιβλία».

«Σαν άνθρωποι παλεύουν για το μυστικό της αιώνιας ζωής».

«Απ’ όλα τα αρχαία βιβλία ζουν αυτά που αγαπάμε και έχουμε υποχρέωση να τα αντιγράψουμε ξανά. Κάθε φορά, κάθε ένα, κάθε γενιά. Για να ζήσει χίλια χρόνια η ιστορία σου, πρέπει τριάντα γενιές να λιώσουν πάνω σ’ ένα ίδιο τραπέζι κουβαλώντας μπαούλα τον πάπυρο, στολίζοντάς τον με το μαυρομελάνι και την πένα σαν εμένα. Μέχρι να τυφλωθούν. Οι λέξεις σου νεκρές, τα μάτια τους τυφλά. Παζαρεύουν».

«Αν είναι καλή η ιστορία…»

codex1

«Ο επόμενος νεότερος μοναχός που θα ’ρθει κάποτε στη θέση μου, Ντα-Ρεν, θα έχει καθήκον να αντιγράψει και να σώσει όλα τα σημαντικά βιβλία του Καστρομοναστηριού. Όλα τα ιερά πρώτα, αυτά της πίστης. Ύστερα τα κλασικά, τα αθάνατα, τα αρχαία αυτά που ζητούν οι Αυτοκράτορες να τους μοιάσουν. Εξήντα και πάνω χοντρά σαν κούτσουρα είναι αυτά που σου είπα. Πόσος χρόνος θα του περισσέψει; Ίσως για άλλη μια τυχαία ιστορία. Αν δεν είναι η δική σου η καλύτερη ιστορία που διάβασε ποτέ, ε, τότε θα πεθάνει. Θα πεθάνει γιατί κοστίζει. Δεν κοστίζει χρυσό μα κοστίζει πολύ περισσότερο. Αίμα και ανάσα, τα μάτια και τα χέρια από την επόμενη γενιά».

Παλιές ιστορίες, η καθεμιά τυλιγμένη σε ξέχωρο κύμα, έσκαγαν για τελευταία φορά στα βράχια του νησιού.

«Μη μου υπόσχεσαι τίποτα», είπε ο Ντα-Ρεν.

Κατάλαβε.

«Και κάποτε θα έρθει και η Τελική Κρίση, και όλες οι ιστορίες θα σβήσουν σαν παιδικές αλαφροπατημασιές στην αμμοθύελλα. Όλες…» Έτσι αποτέλειωσα τη ματαιοδοξία του.

monk1

 

το site του βιβλίου είναι εδώ: δρακων.gr

Η παρουσίαση των δύο βιβλίων ΔΡΑΚΩΝ θα γίνει την Κυριακή αυτή. Eίστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

No Responses